S ljetom na zalasku i zimskim uvjetima koji se ubrzano približavaju treba voditi računa o spremanju raznih elemenata našeg doma i okućnice, kako bi i iduće ljetne sezone mogli ponovno uživati u njihovim prednostima. Kvalitetan vrtni namještaj često nije baš jeftina investicija i definitivno je velika šteta kada bi vam trajao samo jednu sezonu, a u nastavku ćete pronaći korisne savjete kako uskladištiti i održavati svoj vrtni namještaj.

  • Vrtni namještaj obično je izrađen od osjetljivih materijala kako bi vam osigurao maksimalnu udobnost i atraktivan izgled stoga pažljivo birajte sredstva za čišćenje i održavanje poput blagih kemijskih i mehaničkih sredstava.
  • Ako imate dovoljno prostora u pomoćnim prostorijama sklonite ga tijekom zimskih dana, a u svakom slučaju preporučuje se i koristiti prekrivače kojima ćete ih dodatno zaštititi.
  • Važno je da vrtni namještaj spremite na suho mjesto. Vlaga je jedan od najvećih neprijatelja namještaja, osobito ako se radi o drvenim izvedbama jer često uzrokuje deformacije.
  • Pleteni namještaj izrađen od raznih polimera možda djeluje otporno na sve, ali ipak treba biti oprezan. Ako ga ostavite pokrivenog mrazom i snijegom vjerojatno se neće raspasti, ali bi mogao izgubiti onaj sjaj i prvotni izgled.
  • Koristite nježne spužve ili krpe od laganih materijala koje neće izgrebati površinu i ostaviti tragove, a to se osobito odnosi na lakirane komade vrtnog namještaja i one izrađene od aluminija.

U konačnici važno je istaknuti kako briga oko vrtnog namještaja ne iziskuje puno vremena i nije osobito komplicirana pa stoga nema razloga da pustite da ga nagrizu nepovoljni vremenski uvjeti. Odvojite samo djelić svog slobodnog vremena i uštedite novac jer vas u suprotnom očekuje nabava novog vrtnog namještaja što vam vjerojatno nije primamljiva ideja. ;