Uređenje interijera mnogi smatraju svojim načinom da izraze svoju osobnost. Jedni to rade tako da istaknu svoj osjećaj za stil i dobar ukus, drugi pak se poigraju svojim omiljenim bojama, treći ugrade motive koji su im bliski – kako god bilo, uređenjem doma svakako otkrivamo malo više detalja o sebi, što je nekako i logično jer je ipak to mjesto u kojem provodimo najviše vremena.
Mnogi stručnjaci i psiholozi ističu kako se nećete moći osjećati potpuno slobodno i opušteno u svom domu ako on naprosto nije odraz onoga što vi sami vidite u sebi, a osnovna definicija doma trebala bi biti mjesto na kojem tražimo sigurnost, odnosno mjesto "gdje je sve po mom".


Postoje razni načini putem kojih možete dijelove svoje osobnosti integrirati u svoj dom, ali i prepoznati isto u domovima svojih prijatelja i obitelji. Ono što najviše govori o vama su razni objekti koje ste sa sobom možda donijeli s putovanja, fotografije i drugi predmeti koji simboliziraju obljetnice i važne događaje te slične sitnice koje pokazuju vašu povezanost ili nepovezanost s drugim osobama.


Ipak, ono što najviše upada u oči u svakom interijeru jest prije svega odabir boje koji je uglavnom usko vezan uz vašu osobnost. Boje imaju tu čarobnu sposobnost utjecanja na naše raspoloženje i poticanja osjećaja, pa se tako prema odabiru boje za pojedinu prostoriju često može saznati dosta toga o karakteru vlasnika. Smatra se kako žuta i narančasta boja vezuju uz razgovorljive osobe, a osim toga potiču apetit, stoga će kuhinja ili blagovaonica kod onih koji vole društvo često biti upravo u tim bojama. One osobe koje prepoznajemo kao hrabrije, društvenije i otvorenije različitim mišljenjima tipično biraju vedre i jarke boje poput zelene i crvene, dok monokromatske ili crno-bijele kombinacije obično stoje iza onih koji se vode logikom i ne žele često preuređivati. Opušteniji tipovi osoba naglasak će staviti na svjetlije i neupadljive boje poput blagih tonova plave ili tamnije zelene.


Pogled na interijer našeg doma nekada možda otkriva i malo previše o nama, no oni koji uživaju u dekoriranju svog doma sigurno će naći dodatnog načina da njihov interijer zapravo govori umjesto njih.